Menu Sluiten

Wat is crypto mining?

Cryptovaluta, we kunnen er anno 2021 niet meer omheen. Maar al deze crypto’s hadden nooit kunnen werken zoals ze werken zonder crypto mining of het minen van cryptovaluta. Dankzij het crypto minen kunnen de cryptovaluta werken als gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk zonder tussenkomst van derde. Maar wat is crypto mining? We leggen het je graag uit.

Cryptomining, wat is het?

Cryptomining is een proces waarbij transacties van gebruikers worden geverifieerd om vervolgens aan de blockchain toegevoegd te worden. Simpelweg is cryptomining het vastleggen van de transacties. Miners maken bijvoorbeeld gebruik van speciale apparatuur om deze transacties vast te leggen en te bevestigen. In ruil daarvoor krijgen miners een beloning, vaak in de vorm van een cryptocurrency. 

Hoe werkt crypto mining?

Nu het duidelijk is wat crypto mining precies is, is het tijd om uit te leggen hoe crypto mining precies werkt. En bereid je voor, dit wordt een lang en lastig verhaal. 

De eerste stap bij het minen van een nieuw block wordt ook wel het ‘hashen’ van elke transactie genoemd. Dit gebeurt in de memory pool. Vooraf wordt er door de miners een transactie toegevoegd waarin de beloning van hemzelf wordt verstuurd. Dit wordt de coinbase genoemd. 

Wanneer het hashen is het tijd om deze te organiseren in een hash-boom. De hashes worden op deze manier georganiseerd totdat de top van de boom is bereikt. Ook wel de root hash genoemd. Deze root hash wordt samen met de vorige hash en een nonce in de header van het block gezet. Vervolgens wordt deze header ook gehashed. Hierna rolt er een block identifier uit. 

De block identifier moet met een x aantal nullen beginnen. Deze waarde wordt ook wel de hashing difficulty genoemd. De hashing difficulty schaalt mee met de beschikbare rekenkracht. Hierdoor wordt de snelheid waarmee nieuwe blocks gemaakt worden beperkt. 

De eerdergenoemde miners blijven de header hashen door de nonce te wijzigen. Dit proces blijft doorgaan totdat er een geldige hash is geproduceerd. Wanneer de geldige hash is gevonden stuurt de miner de block terug naar het netwerk. De andere miner nodes controleren de geldigheid van de hash en voegen block toe. Dit proces wordt vervolgens weer herhaald. 

Digitale valuta kopen bij Bitvavo

Op zoek naar een professionele exchange? Bij Bitvavo kunt u meer dan 50 digitale valuta’s verhandelen. Bitvavo is dan ook de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland! Neem nu een kijkje op Bitvavo.nl en trade vandaag nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *