Menu Sluiten

Hoe gezond is de e-sigaret eigenlijk?

De elektrische sigaret is de afgelopen jaren erg populair geworden bij mensen die proberen te stoppen met roken. Vaak denkt men dat de e-sigaret niet schadelijk is voor de gezondheid, maar is dat echt waar? In dit artikel bespreken we wat de e-sigaret precies is, wat er in zit en welke effecten de e-sigaret heeft op het lichaam.

Wat is de e-sigaret?

De elektrische sigaret verwarmt een vloeistof genaamd e-liquid, waarin nicotine, smaakstoffen en andere chemische stoffen zitten. De Smok e-sigaret bestaat uit meerdere onderdelen: een batterij, een vloeistofpatroon met e-liquid en een verdamper die de vloeistof verhit. Wanneer de vloeistof verhit wordt, ontstaat er een aerosol die gebruikers en omstanders inademen.

Is de e-sigaret schadelijk voor het lichaam?

Al kan een e-sigaret sommige mensen helpen om te minderen met het roken van tabaksproducten, geheel onschuldig is dit product niet. De meeste e-sigaretten bevatten nicotine, wat een schadelijke en verslavende stof is. Bepaalde smaakstoffen in het e-liquid zijn in verband gebracht met longziekten. Ook bevat e-liquid bepaalde zware, kankerverwekkende metalen.

Nicotine

Studies hebben aangetoond dat nicotine ernstige longschade kan veroorzaken. Wanneer nicotine wordt ingeademd, blijven er ultrafijne deeltjes achter diep in de longen. Daarbij is nicotine een verslavende stof: wie begint aan het inademen van nicotine zal sneller geneigd zijn om tabaksproducten te roken. Ongeboren baby´s kunnen een ontwikkelingsachterstand oplopen wanneer de moeder gebruik maakt van nicotineproducten. Daarbij kan het gebruik van nicotine de hersenen van tieners beschadigen.

Smaakstoffen

De smaakstoffen in de aerosol zijn helaas ook niet onschuldig: diacetyl is in verband gebracht met ernstige longziekten.

Zware metalen

De aerosol van e-sigaretten bevat zware metalen welke bewezen kankerverwekkend zijn. Helaas is nog niet alles bekend over de gezondheidseffecten van de e-sigaret, omdat dit product nog maar enkele jaren bestaat. Het is daarom nog moeilijk te zeggen wat de effecten zijn in het lichaam op de lange termijn.

E-sigaret of gewone sigaret?

Veel mensen die roken proberen te stoppen met behulp van de e-sigaret. Wil je ook stoppen met roken en overweeg je om over te stappen op vapen? Bedenk je dan wel dat ook de e-sigaret schadelijke en verslavende effecten heeft op het lichaam. Daarbij is het nog onduidelijk welke langetermijngevolgen het vapen van de e-sigaret heeft. Het is echter wel zo dat de aerosol van een e-sigaret een aanzienlijk lager aantal schadelijke stoffen bevat dan de rook van een gewone sigaret, zoals bijvoorbeeld de Smok e-sigaret. De beste manier om helemaal te stoppen met roken is om tegelijkertijd van zowel gewone sigaretten als e-sigaretten af te stappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *